Šta morate znati o bipolarnom poremećaju
Autor: psihoverzumKako da znate da li neko ima bipolarni poremećaj, nekada poznat kao manična depresija? Pravovremeno traženje pomoći može biti od velike pomoći za dalju prognozu bolesti, pa je zato veoma korisno razumeti ovaj poremećaj i prepoznati ga.

Od bipolarnog poremećaja – koji je poznat i kao manično-depresivna psihoza – oboli 1 ili više od 1 osobe u 100 odraslih u nekom trenutku njihovog života. Najočigledniji simptom su veoma teške promene raspoloženja; bipolarni poremećaj smatra se ekstremnim emocionalnim stanjem.
Osoba koja boluje od ovog poremećaja ima periode ogromne energije i uzbuđenja, koji traju nedeljama ili najčešće po nekoliko meseci. Nakon toga slede periodi veoma duboke depresije.
Ponekad su ova raspoloženja pomešana, a visine i padovi u raspoloženju koje ove osobe doživljavaju su mnogo veći nego što većina osoba iskusi u svom životu. To je mnogo više od jutarnjeg osećaja da ste puni energije koji nestane već do podneva. U teškim epizodama može onesposobiti osobu da se nosi sa svakodnevnim životom.
Bipolarni poremećaj najčešće počinje u kasnim tinejdžerskim godinama ili u dvadesetim, a gotovo nikad nakon četrdesete godine starosti. Podjednako pogađa muškarce i žene.
Manija
U maničnoj fazi, osobe koje boluju od ovog poremećaja, mogu ispoljiti jedan ili više od sledećih osećanja ili ponašanja:
Euforija: veoma su veseli ili ushićeni
Osećanje nemira
Agresivno ponašanje
Postaju veoma nervozni
Brzo pričaju
Angažuju se u rizičnim aktivnostima
Povećana seksualna želja
Brzo smenjivanje misli
Slaba koncentracija
Velika količina energije
Troše velike količine novca na pogrešne stvari
Smanjena potreba za snom
Sebe smastraju veoma važnim
Loše prosuđivanje
Zloupotreba alkohola i droga

Depresija
Depresivne faze uključuju jedan ili više od narednih misli ili ponašanja:
Nezainteresovanost za svakodnevne aktivnosti
Osećaj beznadežnosti
Promene u apetitu
Emocionalno stanje praznine
Povećano osećanje krivice
Suicidalna osećanja
Razmišljanje o sopstvenoj bezvrednosti
Hronični umor
Zaboravnost
Problemi sa snom ili preterano spavanje
Dobijanje ili gubljenje težine
Problemi sa koncentracijom

Ciklusi
Bipolarni poremećaj se uglavnom stvstava u različite vrste u zavisnosti od maničnih i depresivnih ciklusa i njihovog smenjivanja. Kod nekih osoba su mnogo snažnjije manične epizode, dok depresivni periodi kratko traju. Drugi imaju jako teške depresivne faze i kratke manične periode. Neke osobe brzo prolaze kroz oba perioda. U ekstremnim slučajevima kod osoba sa bipolarnim poremećajem mogu se javiti sumanute ideje i halucinacije.
U maničnoj fazi ispoljavaju se kroz verovanje da ste najvažnija osoba na svetu. Dok se u depresivnoj fazi javlja verovanje da ste najgora osoba na svetu.
Lečenje
Kao i kod većine psihičkih poremećaja, uzrok bipolarnog poremećaja još uvek nije poznat. Međutim, smatra se da je on nastaje interakcijom genetskih i sredinskih faktora, poput stresa ili zlostavljanja u detinjstvu.
Uglavnom se leči psihoterapijom i različitim lekovima.
Psihoterapija uključuje strategije: posmatranja raspoloženja, mehanizme prevladavanja i naglašavanja važnosti dnevne rutine.
Kao lekovi koriste se stabilizatori raspoloženja, poput litijuma, a takođe se koriste i antidepresivi i antikonvulzanti. Kombinacija se menja od osobe do osobe.
Osobe koje se leče od bipolarnog poremećaja uglavnom će moći da se dugoročno nose sa njim – međutim, to nije uvek tako jednostavno. Rezultati jednog istraživanja pokazuju da su se kod 98% osoba simptomi pogoršali nakon dve godine. (Tohen, 2003). Ovo istraživanje je takođe pokazalo da se kod 40% osoba poremećaj ponovo javi u naredne dve godine.
Pogledajte video u kojem ljudi sa bipolarnim poremećajem govore o svom iskustvu.

Izvor: Psyblog
Prevod i adaptacija: Katarina Mladenović

https://youtu.be/cXOImAaAFj8

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s